Bedrijven-index
Bedrijven
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Midden-Groningen

Hoogezand-Sappemeer (Gronings: Hogezaand-Sapmeer)is een gemeente in Noord-Nederland, in de provincie Groningen.

De huidige gemeente Hoogezand-Sappemeer maakte oorspronkelijk deel uit van het gebied het Gorecht dat bestuurd werd door de stad Groningen. De dorpen Westerbroek en Kropswolde waren destijds al kerspelen in het Gorecht, de rest van de huidige gemeente bestond uit woeste gronden.

In de 17e eeuw werd begonnen met de ontginning van de veengronden. Tijdens deze ontginning ontstonden de dorpen (en gemeenten) Hoogezand en Sappemeer. Sappemeer was daarbij aanvankelijk de belangrijkste plaats, maar het werd later overvleugeld door Hoogezand. In 1949 is de gemeente Hoogezand-Sappemeer ontstaan door het samengaan van beide gemeenten. Ruim 95% van de Sappemeersters was tegen de samenvoeging, en zou dat nog lang blijven.

De komende jaren zullen er bij Hoogezand 5100 nieuwe woningen worden gebouwd voor 2020 om te voldoen aan de regiovisie Groningen-Assen. Dit alles betekent een forse groei van de gemeente naar zo'n 45.000 inwoners.

Recreatie

In Hoogezand ligt het Gorechtpark met een hertenkamp en een ijsbaan. Verder grenst Hoogezand aan het Zuidlaardermeer met het strand van Meerwijck.

Ontspanning

  • JT-bioscopen, bioscoop
  • Kielzog, theater

Het winkelcentrum in Hoogezand heet De Hooge Meeren en is grotendeels overdekt. Het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer ligt hier direct naast.

Informatie
BurgemeesterDhr. Peter de Jonge
AdresGorecht-Oost 157, 9603AE HOOGEZAND
Postbus75, 9600AB HOOGEZAND
Telefoon0598-373737
E-mailgemeente@hoogezand-sappemeer.nl
Websitewww.hoogezand-sappemeer.nl
Inwoners34500
Oppervlakte73 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z