Bedrijven-index
Bedrijven
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Eersel

Eersel (Brabants: Irsel) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, Nederland.

De gemeente Eersel maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE en is gelegen in de Kempen.

De voormalige gemeente Duizel en Steensel werd in 1922 ingedeeld bij de gemeente Eersel. In 1997 werd in het kader van de gemeentelijke herindeling van Noord-Brabant de voormalige gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel opgeheven en ingedeeld in de gemeente Eersel.

De gemeente Eersel wordt begrensd door de gemeenten Bergeijk, Bladel, Oirschot, Veldhoven en Eindhoven en is direct gelegen aan de A67 (rijksweg Venlo-Turnhout).

Wapen en Vlag

In 1988 kreeg Eersel bij Koninklijk Besluit een nieuw gemeentewapen. In datzelfde jaar kwam ook een nieuwe gemeentevlag. De vlag komt overeen met het kleine schild in het gemeentewapen.

Elke gemeentewapen heeft een officiële beschrijving. Die van Eersel luidt: "In keel een burcht van zilver, verlicht van het veld, gevoegd van sabel, bestaande uit gekanteelde en van een puntgevel voorziene poort, waarin een opgetrokken valhek van sabel voor gesloten deuren, geplaatst voor een hogere en bredere gekanteelde hoofdtoren en door muren verbonden met twee kleinere gekanteelde torens, de burcht vergezeld van een met de bovenhoek over de deuren gaand schuingeplaatst schild van sabel, beladen met drie drielingsbalken van goud en in een schildhoofd van zilver een uitkomende leeuw van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels" (keel = rood, sabel = zwart).

De gemeentevlag werd vastgesteld bij een besluit van de gemeenteraad. De vlag komt overeen met het kleine schild in het gemeentewapen: een brede zwarte baan met drie drielingsbalken in geel, en een uitkomende leeuw in rood op een witte baan.

Natuur

Op 25 april 2008 tijdens het Animal Event 2008 in Safaripark de Beekse Bergen ondertekende de gemeente Eersel de Biodiversiteitverklaring Countdown 2010. Iedere Eerselnaar kon tot 31 maart 2008 stemmen welke diersoort dé natuurambassadeur en het natuursymbool voor Eersel wordt. Er kon gekozen worden tussen de Bandheidelibel, Geelgors, Levendbarende hagedis, Oranjetipje, Patrijs en de Steenuil. Op 28 april 2008 werd bekendgemaakt dat de Steenuil als favoriet naar voren kwam en dus is dit voortaan hét symbool van de gemeente Eersel als het gaat om biodiversiteit.

Informatie
BurgemeesterMevr. Anja Thijs-Rademakers
AdresDijk 15, 5521AW EERSEL
Postbus12, 5520AA EERSEL
Telefoon0497-531300
E-mailgemeente@eersel.nl
Websitewww.eersel.nl
Inwoners18500
Oppervlakte83 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z