Bedrijven-index
Opticiens


A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De hoofdplaats van deze gemeente is de stad Bergen op Zoom.

Evenementen

Evenals vrijwel de rest van Noord-Brabant viert Bergen op Zoom carnaval, hier vastenavend geheten. De stad heet tijdens de Vastenavend Krabbegat, verwijzend naar het verdwenen streekproduct: de meekrap. In Krabbegat, en sommige omliggende plaatsen, is het de gewoonte om het gezicht te verbergen hetzij achter een masker (mombakkes of maske) of achter een stuk oude vitrage (gedijn).

Verder zijn er het hele jaar door tal van evenementen, waaronder:

  • Bourgondische Krabbenfoor.
  • Maria Ommegang.
  • De Zoomerspelen.
  • Jazzweekend.
  • Poptocht.
  • Zomerfestival.
  • Hortus Musicus Religiosus.
  • Festival of Lessons & Carols.
  • ProefMei.

Geschiedenis

Wanneer Bergen op Zoom precies is ontstaan valt niet met zekerheid te zeggen. Hoewel sporen van bewoning zijn gevonden uit de late ijzertijd, is in ieder geval bekend dat Bergen op Zoom tussen 1198 en 1212 stadsrechten verkreeg van de heer van Breda. In 1287 werd het Land van Breda gesplitst en werd Bergen op Zoom een aparte heerlijkheid met Gerard van Wezemaal als haar eerste heer. In de jaren daarna werd de stad met een stadsmuur omringd.

Een restant van de vroeg 14e-eeuwse verdedigingwerken is de Lievevrouwe- of Gevangenpoort. Dit indrukwekkende poortgebouw is op gezette tijden voor het publiek toegankelijk. In 1397 is de stad bijna volledig door brand verwoest en zijn tevens de archieven verloren gegaan. Van twee panden is bekend dat ze de brand hebben overleefd. Dit zijn het huidige Hotel De Draak en het daarnaast gelegen pand De Olifant. Omdat hotel De Draak in ieder geval al in 1397 deze functie vervulde en nog steeds vervult, wordt dit hotel gezien als het oudste in Nederland. In 1444 werd Bergen op Zoom wederom voor een groot deel door brand verwoest. Ten westen van de Lievevrouwepoort ontwikkelde zich buiten de stadsomwalling het havenkwartier. In deze buurt vestigden zich de risicovolle bedrijven van die tijd, zoals onder meer de kalkbranderijen, de meekrapstoven, de zoutziederijen en de pottenbakkerijen. Het Bergse aardewerk is eeuwenlang geproduceerd en was niet alleen bekend in heel Europa; het is teruggevonden in Spitsbergen, New York, Tokio en Kaapstad. Op het einde van de 15e eeuw is het havengebied voorzien van een omwalling, waardoor de Lievevrouwepoort haar functie als toegangspoort verloor. De poort werd vervolgens tot 1932 gebruikt als gevangenis.

Jan II van Glymes werd ook wel Jan metten Lippen genoemd. Deze bijnaam had hij te wijten aan zijn opgezwollen lippen, waarschijnlijk het gevolg van een infectie. Hij behoorde tot de vooraanstaande adel van de Nederlanden en heeft samen met zijn zoon Jan III opdracht gegeven tot de herbouw en uitbreiding van het stadspaleis dat nu bekend staat als Het Markiezenhof. Met de bouw van dit stadspaleis werd in 1485 begonnen en heeft ongeveer 30 jaar geduurd. Vanaf 1494 was de beroemde bouwmeester Anthonie Keldermans daarbij betrokken, later opgevolgd door zijn zoon Rombout.

Informatie
BurgemeesterDhr. Frank Petter
AdresJacob Obrechtlaan 4, 4611AR BERGEN
Postbus35, 4600AA BERGEN
Telefoon0164-277000
E-mailstadskantoor@bergenopzoom.nl
Websitewww.bergenopzoom.nl
Inwoners66200
Oppervlakte93 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
 
Foto's